štvrtok 8. augusta 2013

Zázračné účinky správnych tekutín (seriál 11 krokov ku zdraviu, 5.krok)

Aké tekutiny by ste mali piť a akým by ste sa mali vyhýbať? Je káva prospešná alebo škodlivá? Aké účinky má zelený čaj a červené víno? Akú kvalitu majú ovocné šťavy? Čo sa skrýva v obale vašej minerálky? Aj na tieto otázky odpovedám v záverečnej časti svojho 5.kroku ku zdraviu – Pite dostatok čistej vody...

Aké tekutiny telo potrebuje a v akom množstve? 

Ako som písal vo svojich predchádzajúcich článkoch, ľudský organizmus potrebuje v prvom rade obyčajnú vodu, z ktorej si namieša všetko potrebné. Prijímať dostatok čistej vody je nevyhnutný krok pre vaše zdravie. Vaše bunky sa vám za to odvďačia v podobe dlhodobého zdravia a vitality. Avšak aká voda je "čistá"?

Kvalitná voda by určite mala obsahovať potrebné minerály v správnom pomere, ale zároveň by nemala obsahovať baktérie, pesticídy, zvyšky antikoncepcie a liekov, zvyšky hormónov, dusičnany a dusitany, parazity, chemikálie, ťažké kovy a taktiež nie nadmerné množstvo nežiaduceho chlóru a fluoridu.

Naopak destilovaná voda alebo voda, ktorá by bola zbavená všetkých minerálov, tiež nie je vhodná z dlhodobého hľadiska, pretože pri nekvalitnej strave môže spôsobiť demineralizovanie organizmu. Tiež nie je dobrý ani nadmerný obsah minerálov (tvrdá voda), čo pri pravidelnej konzumácii môže spôsobiť ukladanie minerálov v kostiach a tkanivách. Platí to aj napriek tvrdeniam, že tvrdá voda má údajne preventívny vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení.

Tvrdosťou vody sa vo všeobecnosti rozumie súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode. K tvrdosti vody tiež môže pomôcť hliník, mangán, zinok, bárium, stroncium a železo.

Prepočty tvrdosti vody – na prepočet tvrdosti vody sa používajú nasledovné vzťahy:

1 mmol/l = 5,6 °dH
1 °dH = 0,1783 mmol/l

Odporúčaná tvrdosť pitnej vody - Nariadenie vlády SR č. 354/2006 Z. z. uvádza ako odporúčanú hodnotu pre pitnú vodu obsah vápnika a horčíka 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH).

Stupnica tvrdosti vody

Označenie
Stupeň tvrdosti [mmol/l]
Stupeň tvrdosti [°dH]
veľmi mäkká
< 0,69
< 3,89
mäkká
0,7 – 1,25
3,9 – 7
stredne tvrdá
1,26 – 2,5
7,01 – 14
tvrdá
2,51 – 3,75
14,01 – 21
veľmi tvrdá
> 3,76
> 21,01
[°dH] = stupeň nemecký


Kvalita vody na Slovensku

Verejné vodovody zásobujú cca 86 % obyvateľov SR. Momentálne je na Slovensku vymedzených 1 020 malých (50-5 000 obyvateľov) a 94 veľkých (viac ako 5 000 obyvateľov) zásobovaných oblastí. Kvalita vody na Slovensku sa líši v jednotlivých regiónoch.

Najvyššiu kvalitu vykazuje pitná voda v Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji. Najhoršie to zasa vyzerá v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Sami si môžete teraz vyskúšať napustiť vodu do pohára a podľa jej vzhľadu a chuti si môžete urobiť predstavu o jej kvalite.

Veľakrát platí, že čím väčšia oblasť, tým horšia voda. Preto na dedinách, kde majú vlastné studne, majú väčšinou kvalitnejšiu vodu, aj keď často tvrdú. Je to veľmi individuálne, preto najlepšie urobíte, ak si dáte urobiť rozbor vody a podľa toho sa zariadite.


Aké máte možnosti na zabezpečenie kvalitnej vody?

Na doúpravu vody existujú viaceré zariadenia od filtračných kanvíc a automatov, až po reverznú osmózu. Ja osobne využívam filtračnú kanvicu Brita, ktorá stojí okolo 15 e a jediné, čo treba urobiť, je raz za mesiac vymeniť filtračnú vložku, ktorá stojí asi 5 e. Je to veľmi lacný a jednoduchý spôsob, ako si zabezpečiť relatívne kvalitnú vodu.

Ďalšou alternatívou je mechanická filtrácia vody. Mechanická filtrácia slúži na zachytávanie (filtráciu) mechanických nečistôt ako napr. zákal, sliz, piesok, riasy, ílovité častice, vodné živočíchy a iné rôzne mechanické častice. Výmena filtračného rukáva (vložky) je veľmi jednoduchá, bez nutnosti použitia špeciálneho náradia.

Inou možnosťou je uhlíková filtrácia. Aktívne uhlie je ideálne pre zlepšenie chuti a odstránenie zápachu, ťažkých kovov, chlóru a mikroznečisťujúcich látok ako sú pesticídy a ďalšie organické látky rozpustené vo vode. Tieto typy granúl môžu z časti ochrániť vodovodné potrubie pred koróziou. Pre pitnú vodu je doporučené meniť uhlíkovú náplň každé tri mesiace. Hlavica filtra je štandardne vybavená špeciálnou podložkou, aby sa zabránilo úniku aktívneho uhlia do systému.

Maximálnym možným riešením a asi jediným, ktorý odstráni aj fluorid z pitnej vody, je reverzná osmóza. Tá je najjemnejším známym spôsobom filtrácie vody. Princípom reverznej osmózy je využitie polopriepustnej membrány s pórmi veľkosti 0,0001 - 0,0002 mikrometra. Takže prepúšťa len molekuly vody, prípadne malé množstvo niektorých prvkov, ale nie znečistenie, kaly, chemické zlúčeniny, baktérie, vírusy a iné nepríjemnosti. Osmotickou úpravou sa z vody odstráni 85 –99 % všetkých kontaminantov. Prehľad o účinnosti systémov čistenia vody s reverznou osmózou:

Dusičnany a dusitany
>85%
Rádioaktívne prvky
>90%
Chlór
>97%
Ťažké kovy (Pb, Cr, Cd, Hg...)
>97%
Vápnik, horčík (dôvod tvrdosti vody)
>96%
Aromatické uhľovodíky
>98%
Herbicídy a pesticídy
>99%
Baktérie, cysty, vírusy
>99%


V prípade reverznej osmózy je však vhodné vodu remineralizovať kúpou zariadenia, ktoré vykonáva túto funkciu, alebo aspoň pridávaním himalájskej soli.

Celkovo treba však uznať, že kvalita pitnej vody na Slovensku je oveľa vyššia ako napríklad v USA alebo iných krajinách. Napriek tomu sa na Slovensku používajú staré a zhrdzavené potrubia, prípadne potrubia z azbestu, čo je veľmi nebezpečné. Priebežne by sa mali nahrádzať novými potrubiami, avšak je to dlhodobý proces. Moje odporúčanie teda znie:

používajte aspoň filtračnú kanvicu a ak si to môžete dovoliť, kúpte si reverznú osmózu.“


Od tohto sa držte ďalej

Čo vám však určite neodporúčam piť vôbec, sú sladké nápoje, light (diétne) nápoje, energetické nápoje či väčšinu druhov alkoholu. Tieto nápoje nielenže vaše telo nepotrebuje, ale ho aj môžu vážne poškodiť.

Zoznam nevhodných nápojov pre vaše zdravie:
  1. Obyčajná voda z vodovodu – z väčšiny zásobovacích oblastí
  2. Balená pitná voda – je to obyčajná voda z vodovodu
  3. Voda v plastovej fľaši – ktorá bola vystavená slnečnému žiareniu
  4. Väčšina sýtených minerálnych vôd a všetky, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu
  5. Niektoré druhy čajov – niektoré druhy čajov (čierny čaj) môžu spôsobiť problémy. Tiež väčšina zelených čajov nemá nič spoločné so zdravím, pretože sú hnedé po vyluhovaní, a teda zoxidované
  6. Zeleninové a ovocné šťavy, koncentráty a nektáre – bežne dostupné šťavy nemajú nič spoločné s čerstvo odšťavenou šťavou, ktorá by naopak mohla byť pre vás prospešná, najmä pokiaľ by sa jednalo o zeleninovú šťavu   
  7. Sóda
  8. Destiláty
  9. Cola
  10. Limonády
  11. Sladké nápoje
  12. Ovocné nápoje
  13. Diétne nápoje
  14. Šumivé nápoje
  15. Sirupy – okrem množstva cukru obsahujú konzervanty a sladidlá ako sacharín alebo aspartám
  16. Sladké kakaové mlieko
  17. Aloe nápoje - väčšina je presladená cukrom
  18. Alkohol
  19. Energetické nápoje obsahujú veľa cukru a iné nežiaduce látky, čo v konečnom dôsledku odoberie telu energiu
  20. Sušené a práškové nápoje – mlieko, limonády (ktoré obsahujú hlavne škroby, cukry a prídavné látky namiesto skutočnej suroviny. Napr.: kozie, ovsené či sójové mlieko atď.)

Doprajte si kvalitu

Vaše telo vôbec nepotrebuje vyššie uvedené nápoje. Tieto nápoje dokonca poškodzujú zdravie. Je to hlavne kvôli ich vysokému obsahu cukru, umelých sladidiel a ďalších chemikálií. Vaše telo potrebuje kvalitnú vodu, najlepšie nejakú z čistej prírody, ktorá nie je ničím zaťažená. Okrem čistej vody však existujú aj iné nápoje, ktoré môžu byť prospešné pre vaše zdravie

Zoznam vhodných nápojov pre vaše zdravie:

  1. Čistá voda – v dnešnej dobe najlepšie prefiltrovaná
  2. Jemne sýtené a nesýtené minerálne vody a stolové vody – pite ich s mierou a dávajte pozor, aby boli z kvalitného zdroja
  3. Čaj väčšina čajov má blahodárne účinky na organizmus. Čaje si môžete vyberať podľa svojej krvnej skupiny. Vhodný je kvalitný zelený či zázvorový čaj, alebo čaje TULSI
  4. Zeleninové a ovocné šťavy – iba čerstvo odšťavené domáce šťavy z čerstvej, najlepšie domácej zeleniny alebo ovocia. Odporúčam vám do nich pridať kvalitné tuky (orechy, semená, kokosový olej či mlieko), aby ste ich ešte vylepšili
  5. Proteínový nápoj – vhodné sú koncentráty srvátky. Väčšina proteínov však obsahuje aj sójové izoláty, nevhodné sladidlá, farbivá a sú vyrobené z nekvalitného mlieka. Preto hľadajte biologicky čistý proteín, akým je napríklad Wellness Protein
  6. Srvátkový nápoj – pozor na vysoký obsah sacharidov a intoleranciu na laktózu. Dôležitý je správny prídavok tukov, čo zmierni účinok na krvný cukor. Snažte sa vyhľadávať srvátku pochádzajúcu z kvalitného mlieka. Taká by mala byť napríklad v tradičnej žinčici 
  7. Pivo – 1 malé pivo denne určite neublíži
  8. Červené víno – 2 až 3 dcl kvalitného červeného vína denne môžu mať pozitívne účinky na zdravie. Čiastočným problémom je však obsah siričitanov a pesticídov  
  9. Kávakvalitná plantážna káva, ktorú si sami čerstvo pomeliete a pridáte si do nej maximálne surové mlieko (bez cukru), môže mať taktiež pozitívne účinky na zdravie
  10. Kakao – 100% kakao (ideálne surové) pripravené z čerstvého surového mlieka
  11. Kokosová voda – obsahuje množstvo minerálov. Vhodná po tréningu


Nebezpečenstvo plastových fliaš

Aj keď viaceré minerálne a stolové vody môžu byť veľmi osožné, tak veľký problém predstavuje ich obal. V tomto prípade plastové fľaše. Za prvé, až 40% balených vôd je obyčajná voda z vodovodu. Napriek tomu majú výrobcovia tejto komodity ročný obrat až 11 miliárd dolárov. Za druhé, každú minútu sa na svete zahodí zhruba 8 000 plastových fliaš, na výrobu ktorých sa ročne spotrebuje okolo 200 miliónov litrov ropy.

Pri výrobe plastových obalov je často používaný nonifenol a ftaláty. Tieto chemické látky patria podľa definície Európskeho Parlamentu medzi 60 najnebezpečnejších látok. Nezávislý výskumník Anton Komat na základe najnovších poznatkov v rámci nebezpečenstva plastových fliaš pripomína, že v rámci kontroly vody v plastových fľašiach sa zvyčajne prehodnocuje len 50 až 60 chemických látok, kým fľaša môže obsahovať 700 až 800 rôznych látok!

Nebezpečné plasty sú označené:

  1. 1 PET/PETE (Polyetylén tereftalát) – najčastejšie je táto značka na plastových fľašiach určených k jednorazovému použitiu. Pri týchto plastových fľašiach hrozí nebezpečenstvo vylučovania ťažkých kovov a potenciálnych karcinogénnych látok ako acetaldehyd a DEHA.
  2. 3 V/PVC (polyvinylchlorid) – do vody uvoľňuje dve jedovaté chemikálie (DEHP a BPA čiže bisphenol A), ktoré sa používajú napriek tomu, že zasahujú do hormonálnej činnosti.
  3. 6 PS (polystyrén) – tento plast uvoľňuje do vody styren, čo je karcinogénna látka spôsobujúca bolesť hlavy či zmätenosť. Používa sa na výrobu plastových pohárikov na kávu a plastové balenia v rýchlom stravovaní. Vystavovanie sa styrenu preukázateľne spôsobuje zvýšené riziko leukémie, lymfómu a rakoviny pankreasu a pažeráka. Najväčšiemu nebezpečenstvo sú vystavení pracovníci pri jeho výrobe. Styren je jedna z látok, ktorou "voňajú" nové domy a niektorá kozmetika ako napr. laky na nechty.
  4. 7 PC/PLA (polykarbonát) – plast vyrobený z BPA (priemyselná chemikália). Nachádza sa vo fľašiach pre bábätká, plastových fľašiach a v nádobách na uchovávanie potravín.

Poznámka: Číslo vpredu predstavuje číslo, ktoré sa nachádzajú v trojuholníku na spodku fliaš.

Plasty, ktoré neodovzdávajú chemikálie do vody, sú označené trojuholníkom, v ktorom je vpísané číslo 2, 4, 5 alebo CN HDP, HDPE, LDPE (športové fľaše) alebo PP. Každá nádoba vyrobená z týchto typov plastov je lepším riešením než použitie plastov PET. Najlepším riešením je uchovávať vodu v sklených fľašiach.

Pri čoraz väčšom počte chemikálii sa zisťuje, že už v malom množstve spôsobujú neželané následky. Ak je voda v plastových fľašiach uchovávaná dlhší čas, koncentrácie nebezpečných látok dokonca rastú. Tiež sa ich obsah zvyšuje, ak plastové fľaše uchovávate na slnku a na svetle. Pokiaľ navyše používate PET fľaše opakovane, riskujete zvýšenú prítomnosť mikroorganizmov.

Všeobecne je nebezpečenstvo plastov priveľké a vzniká najmä pri ich vystavovaní slnečnému žiareniu, vysokým teplotám alebo mrazu. Preto je tiež veľmi nebezpečné zohrievať v mikrovlnke jedlo alebo nápoje, ktoré sa nachádzajú v umelohmotnej fľaši, alebo bežnom polyetylénovom sáčku. Chemikálie z týchto plastov ľahko preniknú do ohrievanej potraviny alebo nápoja. Otázne zostáva aj ukladanie mäsa a iných potravín v sáčkoch do mrazničky, čo taktiež môže pomôcť preniknutiu chemikálií do jedla.

Pravidelné pitie minerálnych a stolových vôd z plastových fliaš môže teda "obohatiť" váš organizmus o bisphenol A (BPA), styren, nikel, etanol, etylenoxid, benzén a iné toxické látky. Preto nepoužívajte dlhodobo jednu plastovú fľašu, ktorá sama o sebe mohla prejsť už veľké vzdialenosti a byť vystavená slnku počas dodávania.

Najlepším riešením, avšak najnepohodlnejším, sú sklené fľaše. Prípadne si zadovážte fľaše s označením, ktoré znamená, že by nemali prepúšťať chemikálie do vody. Aspoň teda pokiaľ nebudú vystavené nadmernému slnečnému žiareniu. Takéto fľaše ľahko nájdete v športových obchodoch v podobe cyklo fliaš či šejkerov.


Zázračné odšťavovanie

Ďalšou vynikajúcou alternatívou sú čerstvo odšťavené zeleninové a ovocné šťavy. Najlepšie z domácich a čerstvých plodov. Pre určité typy ľudí (sacharidové metabolické typy) môžu byť takéto šťavy perfektným začiatkom každého dňa. Vďaka odšťavovaniu telo nemusí dlho tráviť jednotlivé potraviny a rýchlo a účinne príjme veľké množstvo vitamínov, minerálov či antioxidantov. Keďže sú tieto šťavy veľmi sladké, aspoň teda ovocné šťavy, je vhodné ich kombinovať so správnymi tukmi a bielkovinami, aby vás zároveň zasýtili a udržali váš krvný cukor v normálnych hladinách. Tiež pomôžu vstrebať v tukoch rozpustné vitamíny.

Pri odšťavovaní sú vhodnejšou alternatívou, aj keď chuťovo menej príťažlivou, zeleninové šťavy. V prípade ovocných štiav je potrebné dať pozor na príjem fruktózy, ktorý by nemal presiahnuť 25 g (ideálne 15 g) denne, čo predstavuje len niekoľko kusov ovocia. Čo sa týka bežne ponúkaných zeleninových a ovocných štiav, tak tam netreba nič riešiť a môžu byť aj v BIO kvalite. Proste sú to „mŕtve“ nápoje.

To je spôsobené ich pasterizáciou a dlhým a nevhodným skladovaním, počas ktorého sa absolútne znehodnotia všetky dôležité látky. Zároveň sú tieto šťavy veľmi presladené. Takéto šťavy sa niekedy až mesiace udržujú vo veľkých cisternách a pridávajú sa k nim arómy, ktoré nemusia byť uvedené na obale. Tieto arómy vyrábajú firmy, ktoré vyrábajú bežné parfumy, takže ide o čistú chémiu.

Pokiaľ by ste predsa len pili kupovanú šťavu, mala by byť 100%-ná a mali by ste ju zriediť s vodou v pomere 1:1 až 1:3 v prospech vody. Prípadne ju zajedzte hrsťou orechov, inak vám priveľmi rozkolíše krvný cukor, čo môže viesť k neskoršej hypoglykémií, alebo iným problémom.
Ako som spomínal vyššie, čerstvo odšťavená zeleninová šťava môže byť veľmi prospešná pre zdravie, pretože dodá telu veľké množstvo potrebných živín. Tiež je vhodná na detoxikáciu organizmu, ktorý pomáha prečistiť. Takže vrelo vám odporúčam pravidelné odšťavovanie.

Poznámka: Pokiaľ ste proteínový metabolický typ, odšťavovanie nemusí byť pre vás až tak osožné, pretože už máte vysoké hladiny draslíka v tele a čerstvými šťavami by ste ich len zvyšovali, čo môžu vytvoriť nerovnováhu v tele. Preto sa pri odšťavovaní skôr zamerajte na zeler, špenát, špargľu, zelené fazuľky či karfiol, ku ktorým pridajte kvalitné tuky a bielkoviny.

Najvhodnejšia zelenina na odšťavovanie:
  • Zeler
  • Uhorka
  • Tekvica
  • Fenikel
  • Mrkva – obsahuje veľa cukrov
  • Repa
  • Cvikla – obsahuje veľa cukrov
  • Kel
  • Endívia
  • Listová zelenina – šaláty
  • Kapusta
  • Špenát
  • Čakanka
  • Špargľa

Vhodné ingrediencie pre zlepšenie chuti:
  • Zázvor
  • Cesnak
  • Jablko
  • Hruška
  • Brusnice
  • Čučoriedky
  • Maliny
  • Jahody
  • Olivový olej
  • Kokos alebo kokosový olej, krém alebo mlieko
  • Maslo
  • Orechy
  • Ľanové semiačka


Nie je káva ako káva

Káva patrí medzi veľmi obľúbené nápoje a obrovská časť svetovej populácie si ju niekoľkokrát denne s radosťou vychutnáva. Už roky sa vedú rôzne diskusie či je káva zdraviu prospešná alebo škodlivá. Musím vás však sklamať, pretože si na to netrúfam priamo odpovedať. Môj osobný názor je, že je to veľmi individuálne a zatiaľ čo niekomu môže pomôcť, inému možno môže aj jej nadbytok ublížiť. Jediné čo vám môžem poskytnúť sú určité údaje a názory na kávu. Pretože určite nie je káva ako káva a tiež záleží kedy ju pijete.

Niektorí odborníci tvrdia, že káva znižuje riziko niektorých druhov rakoviny a cukrovky, čo je podložené aj vedeckými štúdiami. Avšak iní odborníci tvrdia, že môže údajne zvýšiť riziko niektorých vážnych ochorení. Podľa niektorých tvrdení môže káva:

  • brániť organizmu využívať tekutiny a odvodniť organizmus
  • rozladiť hladinu inzulínu
  • prispieť k reumatoidnej artritíde a mŕtvici
  • zvýšiť riziko rakoviny žalúdka a leukémie. 
  • poškodiť krvné cievy a zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení
  • brániť organizmu využiť foláty (zlúčeniny kys.listovej), vitamín B12 a B6, vďaka čomu sa môže zvýšiť vaša hladina homocysteínu.
Do akej miery sú pravdivé tieto tvrdenia si netrúfam odhadnúť, ale myslím si, že ľudstvo má za sebou už dostatočne dlhú históriu bezpečného pitia kávy. Sám som kedysi nepil kávu, ale približne v roku 2014 som ju začal piť a zamiloval som si najmä značku Powerlogy od Dušana Plichtu.

Avšak nie je káva ako káva. Skutočný problém kávy podľa mňa neleží v tom, čo by mohla potencionálne spôsobiť. Pretože ak si dáte kvalitnú kávu párkrát za deň v správnom čase, tak vám vôbec nemusí ublížiť. Jeden z hlavných problémov kávy je v skutočnosti to, čo do nej pridáte. Čiže nekvalitné mlieko a smotanu, sirupy a cukor. Hocijaký takýto prídavok už z kávy robí nový nápoj a nie skutočnú kávu.

Možno najväčším problémom kávy je jej pestovanie. Kávové zrná sú vo veľkom množstve postrekované pesticídmi a limity pre ich používanie sú veľmi vysoké. Takže zvyšky pesticídov sa môžu dostať až do vašej šálky. 

Ďalší problém je schopnosť kávy stimulovať nadobličky, ktoré produkujú dôležité hormóny. Častým pitím kávy by mohli vaše nadobličky doslova vyhorieť, čo spôsobí, že vaše telo začne hľadať náhradu v progesteróne.

Progesterón má však iné úlohy, ako napríklad udržať estrogény v rovnováhe. Preto pokiaľ je progesterón "preťažený", začne dominovať estrogén, čoho výsledkom môže byť osteoporóza. Zároveň káva údajne prekysľuje krv, čím vyťahuje vápnik z kostí a zubov. V kombinácií s dominanciou estrogénu by to len výrazne urýchlilo osteoporózu. Vhodná strava plná minerálov by však mala zamedziť tomuto účinku kávy.

Niekto pije kávu kvôli kofeínu, aby dostal rýchlu energiu. Avšak je to veľký omyl, pretože kofeín je silná psychoaktívna látka, ktorá len dočasne oklame mozog a v skutočnosti ochudobňuje telo o vitamíny skupiny B. A práve tieto vitamíny vám pomôžu k zvýšeniu a udržaniu energie. Nadmernému pitiu kávy by sa mali vyhnúť tehotné ženy, pokiaľ chcú vôbec porodiť a pokiaľ chcú mať zdravé dieťatko. Štyri a viac šálok kávy denne výrazne zvyšuje u dieťaťa riziko SIDS - syndróm náhleho a neočakávaného úmrtia.

Kedysi som neodporúčal piť kávu nalačno, pretože môže odvodniť organizmus, aj keď dostatočný príjem tekutín by to mal vyvážiť. Dnes už mám iný názor. Odkedy priniesol Dušan Plichta na Slovensko kvalitnú kávu a začal ju kombinovať s maslom, kokosovým a MCT olejom, škoricou či kvalitnou smotanou, prišiel som týmto kombináciám na chuť. A keďže sú tieto kombinácie už dostatočne overené a začína sa k nim prikláňať aj veda, nemám voči nim námietky.

Mnoho ľudí touto kávou nahradzuje raňajky a skutočne môžem potvrdiť, že je to funkčná kombinácia a výborná voľba. Na druhej strane som si stále nie istý pitím kávy po jedle. To by mohlo urýchliť vyprázdňovanie žalúdka a narušiť vstrebávanie živín, aj keď možno sa mýlim (nemám v rukách žiadny výskum). Preventívne preto odporúčam piť kávu aspoň 2 hodiny po jedle a 1 hodinu pred jedlom. 

No a jeden z prvých krokov je kúpa kvalitnej kávy, v ktorej nebudú pomleté plesnivé a pesticídmi zaťažené zrná, čo je bežné pri instantných kávach. Káva v BIO kvalite by mohla čiastočne vyriešiť tento problém. Pre mňa je TOP káva Power Coffe, ktorá nielen skvele chutí, ale má aj vysokú kvalitu. Takúto kávu si rád čerstvo pomeliem a pripravím si z nej obľúbený Frenchpress či Americano.

Je to teda na vás, ako sa rozhodnete, avšak pamätajte, káva s cukrom nie je káva.


Zelený čaj na všetko

Pokiaľ chcete svojmu telu pomôcť a neviete si odpustiť svoju dávku kofeínu, môžete sa zamerať na čaje. Konkrétne zelený čaj. Aj keď čierny čaj obsahuje viac kofeínu, tak zároveň aj viac fluoridu a pesticídov. Zelený čaj obsahuje špecifickú látku EGCG alebo epigallocatechin-3-gallate, tiež známu ako katechín.

  • Čerstvé nefermentované listy zeleného čaju obsahujú polyfenoly (prirodzené antioxidanty)
  • Do skupiny polyfenolov patria flavonoidy
  • Flavonoidy obsahujú katechíny
  • EGCG je najsilnejší katechín

Polyfenoly sú silné antioxidanty, ktoré chránia pred viacerými ochoreniami a majú protistarnúce vlastnosti. Asi 30% váhy v suchých listoch zeleného čaju sú polyfenoly. Polyfenoly preukázateľne pomáhajú bojovať proti viacerým chorobám, hlavne rakovine prostaty. Polyfenoly okrem toho:

  1. znižujú cholesterol
  2. znižujú krvný tlak
  3. znižujú hladinu triglyceridov
  4. zmierňujú bolestivé príznaky reumatoidnej artritídy
  5. pomáhajú regulovať tukový metabolizmus – tým pomáhajú pri chudnutí
  6. neutralizujú toxíny v tele
  7. chránia pred ischémiou pečene
  8. pomáhajú pri cukrovke
  9. pomáhajú zlepšiť funkciu mozgu – znižujú produkciu proteínu beta-amyloid, ktorý sa hromadí v mozgu a poškodzuje nervy a pamäť

Keď vedci vstrekli čistý EGCG myšiam, ktoré boli geneticky naprogramované na rozvoj Alzheimerovej choroby, myši vykázali 54%-né zníženie povlakov na mozgu, ktoré charakterizujú ľudí s týmto ochorením.

Opäť však nie je zelený čaj ako zelený čaj. V prvom rade by ste na jeho zalievanie mali používať čistú prefiltrovanú vodu. V druhom rade by mal mať váš zelený čaj po vyluhovaní zelenú farbu. Pokiaľ má hnedú farbu, tak je zoxidovaný a už neobsahuje veľa prospešných látok. Paradoxne môžem potvrdiť, že japonský zelený čaj za 7 e bol skutočne krásne zelený a mal úplne inú chuť ako napríklad zelený čaj od jedného popradského výrobcu, ktorý bol po vyluhovaní hnedý.

Asi najlepší zelený čaj, aký môžete dostať kúpiť, je čaj Matcha. Je to práškový čaj z vybraných čajových listov. Na porovnanie, v bežnom zelenom čaji je asi 20-35 µg EGCG, zatiaľ čo v čaji Matcha je viac než 100-násobok. Doprajte si teda zelený čaj aj trikrát denne. Vyhnite sa však zelenému čaju v podobe rôznych sladkých nápojov. Tieto ľadové čaje nemajú nič spoločné so zeleným čajom. Avšak ak ste tehotná, vyhnite sa všetkým zdrojom kofeínu, aj v čaji.

Ďalším výborným čajom je čaj Tulsi. Táto 5 000 rokov známa ajurvédska bylinka je plná antioxidantov a fytochemikálií, ktoré podporujú mozog, srdce, imunitu či spomaľujú starnutie. Tulsi má nepatrne sladkú a mierne korenistú chuť, preto si ju môžete skombinovať s medom, stéviou alebo surovým mliekom.


Zázračné vlastnosti červeného vína

Červené víno je ďalší veľmi rozoberaný nápoj. Mnohí je zástancovia by najradšej pili celé litre a odporcovia zasa ani kvapku. Červené víno však obsahuje látku resveratrol, čo je polyfenol, ktorý bol objavený v mnohých rastlinách ako hrozno (hlavne muscadine), maliny, arašidy, moruše či kakao (horká čokoláda).

Resveratrol má silnú schopnosť bojovať proti rakovine, pretože dokáže hlboko preniknúť do jadra bunky, čím dá vašej DNA dostatok času na opravu škôd spôsobených voľnými radikálmi. Tiež podporuje funkciu buniek v mozgu a v srdci. Navyše, protizápalová schopnosť resveratrolu pomáha chrániť pred tvorbou určitých enzýmov, ktoré spúšťajú rozvoj nádorov. Tiež pomáha znížiť bunkové rozmnožovanie, čo pomáha redukovať bunkové divízie, ktoré by mohli prispieť k postupu rozvoja rakoviny. Zároveň redukuje vysokú hladinu testosterónu, ktorý podporuje rozvoj rakoviny prostaty.

Aj keď môžete prijať resveratrol z iných zdrojov, tak v červenom víne je najúčinnejší, pretože je vysoko rozpustný v alkohole. To však samozrejme neznamená, že by ste mali piť veľké dávky červeného vína. Viaceré výskumy odporúčajú rôzne dávky, ale v priemere by sa malo jednať o maximálne 2 až 3 dcl červeného vína denne.

Dokonca niektoré výskumy potvrdzujú, že je lepšie piť viac červeného vína ako ho nepiť vôbec. Vo veľkých dávkach je však víno, podobne ako každý alkohol, silný toxín. Preto s ním narábajte opatrne. Tiež si zabezpečte kvalitné červené víno. Väčšinou asi platí, že čím drahšie, tým lepšie. Prídavku siričitanov sa asi nevyhnite, ale napriek tomu by to mal resveratrol prevýšiť. Takže ak radi pijete červené víno, doprajte si 2 dcl kvalitného červeného vína každý večer.


Pivo ako bojovník proti chémií

Pivo patrí asi medzi najobľúbenejší mužský nápoj na Slovensku a ja vám určite nechcem brať tento pôžitok. Kvalitné 10%-né pivo v objeme 2 až 3 dcl denne určite nemôže uškodiť. Dokonca vám vďaka obsahu cukrov a vitamínov skupiny B dodá rýchlu energiu.

Na druhej strane, vašim cieľom by mal byť tukový metabolizmus a nie sacharidový, takže konzumácia piva vám síce dodá rýchlu energiu, ale veľmi krátkodobú a neefektívnu energiu. Ako v prípade vína, tak aj pri pive platí, že všetko s mierou. Najmä ak máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej, pretože pivu ju ešte zvýši.

Pivo má však aj jednu "zázračnú" vlastnosť. Ak marinujete mäso 4 až 6 hodín v pive, zbavíte ho chemikálií, antibiotík a hormónov, ktoré sú pridávané na podporu rastu alebo dojenia. Ak je mäso v pive marinované viac ako 6 hodín, znižuje zároveň aj množstvo nebezpečných heterocyklických aminokyselín (HAs), ktoré prirodzene vznikajú pri pečení alebo grilovaní mäsa. V porovnaní s mäsom, ktoré v pive marinované nebolo, to môže byť až o 90 percent. Pokiaľ teda nemáte domáce kvalitné mäsko, marinujte ho v pive.


Pozor na ľad!

V roku 2006 získala Jasmine Robert školskú cenu za jej test ľadu z piatich fast food reštaurácií. Toto nadané dievča zistilo, že v 70-tich percentách prípadov bol ľad z fast foodov špinavší než voda zo záchodu (priamo z misy). Okrem toho sa zistilo, že 60% ľadu z týchto reštaurácii bolo pozitívne testovaných na baktériu E. coli, čo môže spôsobovať ďalšie závažné zdravotné problémy. Tento fakt v skutočnosti nie je prekvapením a je spôsobený nedostatočným čistením zariadení na výrobu ľadu.

Bohužiaľ sa zdá, že ani po rokoch sa fast food reštaurácie nepoučili. Test z roku 2013, ktorý sa tentoraz uskutočnil v Británii, odhalil, že ľad v 6 z 10 fast foodov (McDonald’s, Burger King, KFC, Starbucks, Cafe Rouge a Nando’s) obsahoval viac baktérií než voda zo záchoda.

Ľad však nie je jediný zdroj nebezpečných baktérií. V roku 2008 sa zistilo, že každé 2 z 3 plátkov citróna na vašom pohári s nápojom, ktorý si objednáte v reštaurácií, môžu obsahovať až 25 škodlivých mikroorganizmov vrátane fekálnych baktérií. Takže dávajte si pozor na to, čo si objednávate vo fast foodoch, alebo svojich obľúbených reštauráciách. Tomu prvému sa však ideálne vyhnite úplne.

Slovo na záver

Moja rada na záver teda znie:

Pite hlavne kvalitnú prefiltrovanú vodu a udržujte priesvitnú farbu svojho moču. Pravidelne pite kvalitný zelený čaj a pripravujte si aj zázvorový čaj z čerstvého koreňa. Odšťavujte si čerstvú zeleninu a občas si doprajte kvalitnú kávu, červené víno a malé pivko.