pondelok 19. augusta 2013

Čo je to vitamín D? (seriál 11.krokov ku zdraviu, 7.krok)

Aké ochorenia vás môžu postihnúť v prípade nedostatku vitamínu D a kto je v najväčšom nebezpečenstve? Je vitamín D vlastne vitamín? Akú formu vitamínu D by ste mali preferovať? Môžete sa predávkovať vitamínom D? Aké sú odporúčané dávky vitamínu D? Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalšieho nájdete v mojom 2.pokračovaní 7.kroku ku zdraviu – Doprajte si dostatok slnka...

Aké sú riziká ak odmietnete tento zdarma ponúkaný liek? 

Pravidelné testovanie hladiny vitamínu D je veľmi dôležité, pretože ako som spomínal v prvom článku, počas zimného obdobia výrazne klesá hladina vitamínu D v krvi, a to až o 50%. Podľa výsledkov 25-hydroxyvitamin D testu má zhruba 85% obyvateľov USA nedostatok vitamínu D a medzi seniormi ide až o číslo 95%. Preto sa dá predpokladať, že podobné výsledky by boli aj v ostatných častiach sveta. Keď vezmeme do úvahy ohromné liečebné účinky vitamínu D (1), tak je až neuveriteľné o aký liek sa oberáme, a pritom je dostupný zdarma väčšinu roka. 

Priblížme si teraz zopár faktov o vitamíne D:

- Nedostatok vitamínu D je epidémia u dospelých ľudí všetkých vekových kategórií, ktorí majú zvýšenú pigmentáciu pokožky. Napríklad sa jedná o potomkov ľudí z Afriky, Stredného východu alebo Indie, ktorí vždy nosili nejakú ochranu pred slnkom, alebo ktorí limitovali vonkajšie aktivity (2)
- Afroameričania, ľudia s tmavou pokožkou a tí, ktorí žijú v severnejších zemepisných šírkach majú významne menej vitamínu D než iné skupiny ľudí
- 60 percent pacientov s cukrovkou typu 2 má nedostatok vitamínu D (3)
- Štúdie ukazujú, že veľmi nízke hladiny vitamínu D majú deti, starší ľudia a ženy
- Jedna celonárodná štúdia žien v USA odhalila, že skoro polovica afroamerických žien v plodnom veku má nedostatok vitamínu D
     
V prvom článku som spomínal, že dostatkom vitamínu D sa môže predísť až 600 000 úmrtiam na rakovinu ročne. Aj keď odporúčaná hladina vitamínu D je aspoň 50 ng/ml, tak už hladina 24-32 ng/ml vykazuje liečivý vplyv. Naopak nedostatok vitamínu D sa prejavuje vo viacerých oblastiach. Okrem zvýšeného rizika ochorení, ktoré som uviedol v prvom článku, má jeho nedostatok aj iné nevýhody. 

Štúdie ukazujú, že metabolizmus vitamínu D môže obmedziť rast tuberkulózy vo vnútri buniek (4). V jednej indonézskej štúdií vedci liečili tuberkulózu vitamínom D pomocou dávok 10 000 IU (5). Vedci v tejto štúdií zaznamenali 100% úspešnosť. Tuberkulóza však nie je jediná choroba ovplyvňovaná vitamínom D. Slnečné žiarenie sa ukázalo veľmi efektívne aj proti antraxu, cholere, E.coli, dyzentérií, stafylokokom, streptokokom a mnohým iným bakteriálnym chorobám. To však vôbec nie je náhoda, pretože slnečné žiarenie sa používalo v minulosti ako účinné antibiotikum, ktoré sa po objave antibiotík postupne dostalo do úzadia.

Vitamín D našťastie nemá len antibiotické účinky. Len nedávno vedci na Univerzite v Pittsburghu zistili (6), že nedostatok vitamínu D je jedna z hlavných príčin preeklampsie. Preeklampsia je ochorenie počas tehotenstva, ktoré môže spôsobiť smrť aj matky, aj dieťaťa. Toto ochorenie spôsobuje 76 000 úmrtí ročne a postihuje asi 7% prvorodičiek a môže prejsť až do eklampsie, ktorá spôsobuje záchvaty a často smrteľné komplikácie pečene, obličiek, pľúc, krvi a nervového systému. Eklampsia spôsobuje 15% úmrtí matiek počas tehotenstva.  


Vitamín D môže pomôcť v liečbe epilepsie

Ďalšou unikátnou vlastnosťou vitamínu D je jeho vplyv na epilepsiu. Už v roku 1974 sa vedci úspešne pokúšali liečiť epilepsiu pomocou vitamínu D2 (menej vhodnej formy vitamínu D) (7). Nedávno však bola vykonaná ďalšia štúdia na liečbu epilepsie vitamínom D (8). Vedci liečili pacientov s epilepsiou jedno rázovými dávkami vitamínu D3 vo výške až 40 000-200 000 IU, aby ich dostali z nízkych hladín.

Pacienti boli vo veku od 10 do 42 rokov a mali hladinu vitamínu D od 4 do 34 ng/ml s priemernou hladinou len 11,8 ng/ml. Po liečbe vitamínom D3 zvýšili svoje hladiny na 23-45 ng/ml s priemernou hladinou 38 ng/ml. Čiže stále boli v nedostatočných hladinách. Napriek tomu výsledky boli takéto:
  • 10 z 13 subjektov znížili počet záchvatov
  • Celková redukcia záchvatov bola 40%
  • 5 pacienti zažili 50% zníženie záchvatov
Najlepšie výsledky dosiahol pacient s pôvodne najnižšou hladinou 4 ng/ml. Táto osoba mala za 3 mesiace 450 záchvatov. Po zvýšení hladiny vitamínu D na 43,1 ng/ml mala len 30 záchvatov počas ďalších 3 mesiacov. Táto štúdia zahŕňala síce iba malé množstvo subjektov, avšak ukázala významné výsledky.

Problémom epileptikov však zostávajú dve veci. Prvá je, že pri častých záchvatoch môžu mať problém zostať na slnku a byť aktívny. Druhým problémom sú lieky na epilepsiu, pretože bránia metabolizmu vitamínu D. Prečo má vitamín D taký účinok na epilepsiu? Epilepsia je ochorenie centrálneho nervového systému, zvlášť mozgu. Vitamín D však ovplyvňuje vyše 3 000 génov a má receptory v mozgu, mieche a centrálnom nervovom systéme, a preto môže zvýšiť počet dôležitých chemikálií v mozgu, ktoré sú potrebné k ochrane mozgových buniek.  


Môže nedostatok vitamínu D ohroziť vašu plodnosť? 

Nedostatok vitamínu D má výrazné prepojenie aj s neplodnosťou (9, 10). Nie je tajomstvom, že ľudia v severných krajinách majú počas zimy zníženú schopnosť počatia. Podľa jedného austrálskeho výskumu z roku 2008, jedna tretina z 800 neplodných mužov mala nižšie než normálne hladiny vitamínu D (myslite na to, že normálne hladiny stále nie sú optimálne hladiny). Zo 100 mužov, ktorí boli ochotní zmeniť životný štýl (prestať fajčiť, minimalizovať príjem kofeínu a alkoholu, znížiť váhu a zaviesť vitamíny a antioxidanty do stravy), 11 z nich do 3 mesiacov úspešne počali dieťa bez akýchkoľvek IVF postupov  (oplodnenie v skúmavke) (11).

Ďalšia správa od výskumníkov, ktorá bola uverejnená v Európskom žurnále endokrinológie hovorí, že:

- U žien, vitamín D vplýva na výsledky in vitro oplodnenia (IVF), endometriózu, syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), čo sú najbežnejšie ženské hormonálne poruchy. Taktiež zvyšuje hladinu progesterónu a estrogénu, ktoré regulujú menštruačný cyklus a zvyšujú pravdepodobnosť úspešného počatia
- U mužov, vitamín D je základ pre zdravý rozvoj jadier spermových buniek a pomáha zachovať kvalitu semena a počet spermií. Vitamín D tiež zvyšuje hladinu testosterónu, čím zvyšuje libido.     

Ako som písal v prvom článku, zoznam ochorení, na ktoré má vitamín D pozitívny účinok (12), je oveľa dlhší a len v prípade rakoviny existuje vyše 800 štúdií (13), ktoré dokazujú jeho pozitívny účinok proti tejto zákernej chorobe (14). V podstate neustále prebiehajú rôzne výskumy o vitamíne D a je dosť pravdepodobné, že v dohľadnej dobe bude aj papierovo uznaný ako liek. Preto už teraz využite jeho schopnosti a doprajte si ho v dostatočnej miere. 


Čo je to vlastne vitamín D?

Vitamín D je „slnečný“ vitamín (15), ktorý je úplne rozdielny od akéhokoľvek iného vitamínu, pretože to vlastne ani nie je vitamín. Vitamín D je prohormón (16), ktorý vaše telo produkuje z cholesterolu, a ktorý je produkovaný živými formami už vyše 750 miliónov rokov. Pretože to je prohormón, ovplyvňuje váš celý organizmus. Jeho receptory boli objavené v skoro každom type ľudskej bunky, od mozgu až po kosti. Vitamín D je ako prohormón produkovaný vo vašej pokožke po vystavení sa slnku, a potom je v nej premenený z cholesterolu do jeho aktívnej hormonálnej formy, calcitriolu (17).

Bez adekvátnej hladiny tohto hormónu by ste mohli zomrieť. Je to zázračná živina pre váš imunitný systém, pretože umožňuje vášmu organizmu produkovať viac ako 200 antimikrobiálnych peptidov, ktoré sú nepostrádateľné v boji proti širokému spektru infekcií. Keď vaše orgány premenia vitamín D vo vašom krvnom obehu na calcitriol, môžu ho potom použiť k oprave bunkových poškodení, vrátane poškodení súvisiacich s rakovinovými bunkami a nádormi.   

Vitamín D má v skutočnosti 2 formy. Vitamín D2 a D3. Vitamín D2 (ergocalciferol) je jeho syntetická forma, ktorá vznikla v roku 1920 cez ultrafialové ožiarenie potravín a následne bola patentovaná farmaceutickými spoločnosťami. Táto forma sa predáva v podobe väčšiny doplnkov výživy a pravdepodobne vám ju predpíše aj váš lekár v prípade, že požiadate o výživový doplnok vitamínu D. Táto forma však nie je vhodná a nevykazuje nejaké veľké pozitívne účinky. Tejto forme by ste sa mali radšej vyhnúť (18, 19). 

Na druhej strane je tu vitamín D3 (cholecalciferol), ktorý je prirodzenou formou vitamínu D. Vaše telo ho tvorí v pokožke po vystavení sa slnku, ale dá sa prijať aj z iných zdrojov ako sú vaječné žĺtka, orgánové mäsá, živočíšne tuky (surové mlieko), olej z treščej pečene a ryby (losos, makrela, tuniak a sardinky). Až 90% vitamínu D3 sa však produkuje prostredníctvom opaľovania. Z potravinových zdrojov môžete získať asi 200-400 IU vitamínu D denne, čo je výrazne málo oproti minimálnej dennej potrebe 600 až 1000 IU. 
                                                                                                  
Jedným z reklamných ťahov je pridávanie vitamínu D do mlieka. Je to však trápne zbytočné, pretože v skutočnom mlieku je dostatok vitamínu D3 a pridaný vitamín je vo forme D2. Navyše takéto mlieko býva pasterizované, a tým pádom úplne znehodnotené. Rozdiel medzi vitamínom D2 a D3 je nasledovný:

  1. Vitamín D3 je o 87% účinnejší a vytvára 2 až 3-krát väčšie zásoby vitamínu D
  2. Bez ohľadu na pôvod, vaše telo musí vitamín D premeniť na jeho aktívnu formu. V prípade vitamínu D3 sa to deje 500-krát rýchlejšie
  3. Vitamín D2 má kratšiu trvanlivosť a jeho metabolity sa slabo viažu na proteíny, čo brzdí jeho efektívnosť

Vitamín D3 sa dá prijať aj prostredníctvom kvalitného solária (rozoberám nižšie), alebo vo forme orálneho vitamínu D3. Orálna forma je celkom vhodná, ale najlepšou voľbou je opaľovanie na slnku, a to z nasledujúcich dôvodov:
  1. Keď sa opaľujete, vaša pokožka tiež syntetizuje vysoké množstvo cholesterol sulfátu, čo je veľmi dôležité pre vaše srdce a kardiovaskulárny systém. Podľa Dr. Stephanie Seneff (20), vysoký LDL cholesterol a následné srdcové problémy môžu byť v skutočnosti symptómom nedostatku cholesterol sulfátu. Nedostatok síry tiež podporuje obezitu a súvisí so zdravotnými problémami, napríklad s cukrovkou,
  2. Keď sa opaľujete, vaša pokožka tiež syntetizuje vitamín D3 sulfát. Táto forma vitamín D je vo vode rozpustná (na rozdiel od orálneho vitamínu D3), čiže môže ľahko cestovať krvným obehom, zatiaľ čo nesulfovaná forma (orálny D3) potrebuje LDL cholesterol ako prepravné „vozidlo“,
  3. Pri opaľovaní sa nemôžete predávkovať vitamínom D, pretože vaše telo má schopnosť sebaregulácie a vytvorí len toľko vitamínu D, koľko potrebuje. Pokiaľ budete na slnku príliš dlho, vitamín D sa postupne v pokožke premení na látky lumisterol alebo tachysterol, ktoré sú biologicky nehybné.

V konečnom dôsledku je opaľovanie bezplatné, takže nie je čo riešiť. Ohľadom doplnkových zdrojov vitamínu D je tu ešte jeden problém – možné predávkovanie. Je to síce veľmi zriedkavý jav, ale môže sa to stať. Na každý jeden receptor vitamínu D vo vašich bunkách pripadajú dva receptory vitamínu A. Preto existuje veľmi dôležitý vzťah medzi týmito vitamínmi. Ak príjmete príliš veľa vitamínu D, vitamín A vás ochráni pred jeho nadbytkom. Ak však príjmete vitamín D z doplnku výživy, alebo dokonca potravín, a nebudete mať v sebe dostatok vitamínu A na vyrovnanie, môžu u vás vzniknúť symptómy nedostatku vitamínu D ako je osteoporóza a krivica. Vitamín A môžete ľahko prijať z hovädzej pečene (odporúčam len z domáceho chovu) alebo z rybieho tuku. Myslím tým však vitamín A, nie betakarotén, ktorý vám neposkytne ochranu pred predávkovaním.   

Najhoršie na tom je, že prakticky neexistujú symptómy predávkovania vitamínom D, až kým nie je neskoro. Akonáhle sa predávkujete, nič okrem vyhýbania sa príjmu akéhokoľvek vitamínu D počas dlhého obdobia vám nepomôže. Predávkovanie vitamínom D spôsobuje podobné komplikácie ako jeho nedostatok. Predávkovanie orálnym vitamínom D môže spôsobiť vážne problémy ako napríklad:

  • Zvracanie
  • Zápcha
  • Pokles váhy
  • Zlyhanie obličiek
  • Kalcifikácia ciev


Podľa jednej štúdie je však veľmi zriedkavé, aby ste sa predávkovali orálnym vitamínom D (hlavne D3), pretože krivka zvyšovania hladiny vitamínu D nie je lineárna (21). To znamená že, ak by ste užívali dávky približne 8 000 IU denne cez orálny vitamín D3, tak by ste sa pravdepodobne nepredávkovali. Táto štúdia ale hovorí, že toxicita vitamínom D môže byť spôsobená nedostatkom vitamínu K2.

Preto pokiaľ užívate orálny vitamín D3, mali by ste užívať aj vitamín K2 v dávkach asi 150 mcg denne. Najlepšie však urobíte, ak príjmete vitamín K2 z jeho prirodzenej formy, a tou sú fermentované potraviny, hlavne druh fermentovanej sóje – natto. Uistite sa však, že sa jedná o organicky vypestovanú sóju, a nie o GMO sóju.  

Pre dostatok vitamínu D vám však odporúčam využívať slnečné žiarenie. Ľudia jednoducho neboli stvorení pre prijímanie vitamínu D z iných zdrojov než je slnko. Pokiaľ však máte nejaký problém so slnkom a ste odkázaný na doplnkové zdroje vitamínu D, tak vám odporúčam pravidelné testovanie vašej hladiny vitamínu D a podľa neho potom užívanie potrebných dávok orálnym vitamínom D3.

Každý však môže potrebovať iné množstvo, takže je veľmi zložité presne určiť odporúčanú dávku. Denná dávka môže byť niekde medzi 5 000 až 40 000 IU, ale záleží to od počiatočnej hladiny. U detí pod 5 rokov by to malo byť asi 75 IU denne na každý 1 kg telesnej hmotnosti. Deti od 5 do 10 rokov by mali prijať asi 2 500 IU denne a pre tehotné ženy je odporúčaná dávka asi 5 000 až 10 000 IU denne. Významnejším sprievodcom však budú vaše výsledky 25(OH)D testu


V 3.časti sa dozviete ako a kedy by ste sa mali opaľovať. Ktoré UV žiarenie je to dobré, a ktoré to zlé. Z ktorého UV žiarenia sa opálite, a z ktorého získate vitamín D. Dozviete sa ako si môžete jednoducho a rýchlo zistiť kedy počas dňa môžete prijať vitamín D. Takisto sa dozviete, prečo by ste sa nemali opaľovať vo večerných hodinách. Prvú časť článku si môžete prečítať tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? Tak tento článok vám môže veľmi pomôcť pri ich výbere. V druhej časti som sa zameral na výhody...